Ali Gültekin

14 Mart 2024 Perşembe

CHP´DE DEĞİŞİM RÜZGARI

 CHP, 28 Mayıs 2023 seçimleri sonrası bir kez daha havlu atarak sahayı terk etti. Merkez Yönetim Kurulu (MYK) “başarısızlığı “başarı” olarak gösterme çabaları parti tabanında kabul görmedi. Kamuoyundan karşılık bulamadı. CHP’den yapılan bu hamlelerin arkasından parti içinde Genel Başkanlık için atıf yapılarak suni “değişim” rüzgârı estirilerek sisli havada pusuya yatanlar hamle yapıyorlar.

Değişimi sadede Genel Başkan ile sınırlayarak, parti tabanı içinde moral yaratmak, dinamik tutmak, yeni bir umut yaratmak istiyorlar.

Yeni CHP vizyonu tutmadı!

Helalleşme rağbet görmedi.

Muhafazakâr eğilim, hatim indirmeler kabul görmedi.

Ülkücü, milliyetçi, ulusalcı karışımın mayası tutmadı.

Irkçı partilere yanaşma onları daha çok ırsızlaştılar.

Ülkücüler arası çatışmalara girince ara dayağı yediğinde obadan metropollere çekildiler.

Yeni yüzyıl CHP’si formülü tutmadı.

CHP, üyeler, ilçe, il başkanları, Milletvekilleri, Yöneticileri, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan seçim yenilgisinin öz eleştirisini yapmadılar. Geçmişten bugüne süre yeni heyecan yaratacak argümanları sahaya sürdüler.

“Değişim!”

Neyin değişimi?

Ne değişecek?

Genel başkan değişmesi değişim midir?

Yıllardır partide görev yapan orta yaşlıların yaşlı kuşaktan görev devralması değişim midir?

…Kafalar değişmeden kişilerin değişimi ile CHP değişimi gerçekleştirmiş olur mu?

CHP’nin tüzüğü

CHP’nin işleyişi

CHP’nin ideolojisi

CHP’nin politikaları

CHP’nin yönetici kadroları…, değişmedikçe CHP’de değişim olur mu?

Diğer partilerin hastalıklı dallarından dökülenleri CHP Genel Merkezinin 8 basamak yoğun bakım ünitesine toplayarak siyasi yaşamını sürdürmesini sağlamaya çalışıyorlar.

İlhan Kesici, Mehmet Bekaroğlu, Abdüllatif Şener ile başlayan İhsan Özkes ile devam eden “ganimetler” yeni CHP vizyonunu yaratamadı.

Yaşasın değişim!

Yoğun bakım üniteleri sahra hastanelerine dönüştürülen alanlara taşındı.

Tek tek muhafazakâr, milliyetçi, ırkçı, liberal “devşirmeler” saray savunma hattına yaklaşamayınca yeni stratejiler geliştirildi. 5 partinin yükü CHP üyelerinin sırtına sarılarak meclise taşıttılar. Bir tarafta muhafazakâr ilahiler, diğer tarafta mehter marşı ile yürüyen ülkücü bozkurtlar…, partiyi çephe çevre sarınca ortada solcu CHP’li kalmadı.

CHP’de değişim olacaksa önce Türkiye gerçekliği üzerinden CHP ideolojisini değiştirmeli.

CHP, değişim istiyorsa parti içi demokrasi değişimi başlamalı.

CHP, değişim istiyorsa çağın değişimine uygun politikalar geliştirmeli.

CHP değişim istiyorsa Türkiye ve dünya politikasını iyi analiz etmeli.

CHP, Yaşlı kuşaktan orta yaş gurubuna görev teslimi ile değişim yaptığını izlenimi yaratarak bundan böyle seçmenini kandıramaz.

CHP seçmeni içinde yaşamın doğası gereği kuşak farkı oluştu. Bilimi, ilimi, teknoloji gelişimi ışığında ülke ve dünya politikalarına hâkim geç kuşak seçmen profili oluştu.

Sorgulayan, eleştiren, soru soran, tıpış tıpış gidip oy vermeyen…, bu kuşak partisi ile duygusal bağ kurmayacaklar. Genel merkez saltanatı oluşumlarına boyun eğmeyecekler. Sorgulayacaklar, soracaklar, eleştirecekler, değiştirecekler.

Sosyal demokratların kaypak zemini üzerinde durabilme bilinci oluşan gençler; hak, hukuk adaleti önce partisinin tüm organlarında hayata geçirerek Türkiye yönetimine taşımaları ile CHP’de değişimi gerçekleşir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder